Mazda, centenar de emoție pe roți

S-au făcut 100 de ani de Mazda, iar în gând ne vin o grămadă de emoții: adrenalina condusului, bucuria de a mai sta puțin după ce oprești motorul, zâmbetul de pe față când o zărești în parcare… Astăzi ne îndreptăm atenția spre omul care a scris primele capitole Mazda, Jujiro Matsuda.

La 100 de ani de la înființare, povestea brandului Mazda poate fi spusă sub forma unui basm, cu eroul care sacrifică aproape tot ca să își îndeplinească visul. Povestea reprezintă o continuitate magică ce umple inima fiecăruia dintre cei care intereacționează cu Mazda.

Jujiro Matsuda s-a născut în orașul Hiroshima și era cel mai mic dintre cei 12 copii ai familiei. Neavând posibilitatea să meargă la școală, a fost nevoit să muncească de la 13 ani și să se mute în Osaka. Drumul inițiatic avea să îi ghideze întreaga existență, făcându-l să își descopere cea mai mare pasiune: automobilul. Atât de mult i-a plăcut acest domeniu, încât își dedica și pauzele de la serviciu pentru a învăța lucruri noi, dezvoltându-și importante abilități în inginerie.

În 1918, se întoarce în orașul natal și înființează „Hiroshima Matsuda Seisakusho”. Ajunsese deja un afacerist de succes. Doi ani mai târziu, a acceptat provocarea de a prelua compania Toyo Cork Kogyo Co, producătoare de plută artificială, care era într-o situație precară. Chiar dacă această companie nu activa în domeniul auto, în care el era specializat, Jujiro a reușit să o readucă la viață cu ideile sale inovatoare.

În 1925, întreaga fabrică a fost distrusă într-un incendiu. Reflectând la dezastru, s-a reconectat cu pasiunea lui. A reconstruit compania, a mutat afacerile spre industria auto cu motto-ul „lifetime dedication to a single business” și a redenumit afacerea Toyo Kogyo Co., Ltd, în cinstea zeului Ahura Mazda, zeu al înțelepciunii, care face legătura dintre om și natură.

Ca prim proiect, în 1931 a fost lansat un camion cu trei roți, „Matsuda Go”, după numele lui de familie. Mai târziu, numele a fost modificat în „Mazda-Go”.

Primul logo Mazda a apărut în 1934. A fost schimbat de nouă ori, până a ajuns la forma de astăzi. Readusă în prezent, povestea marelui creator se resimte și în zilele noastre în filosofia cu care fiecare model Mazda este înzestrat. Odată urcați la volan, spiritul Jinba Ittai ne transformă în momentul deplasării în personaje simbolice care preiau și dau mai departe magia.

 

Leave comments

Your email address will not be published.*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>